Dagbladet-ros til Kenan Malik

Vebjørn Rogne

Jon Rognlien mener Malik formidler stoffet på forbilledlig måte, og triller Dagbladet-terningen til en femmer.

Dagbladet har anmeldt Kenan Maliks Ikke helt svart-hvitt (oversatt av Bjørn Alex Herrman), og Jon Rognlien har svært mye godt å si om den ferske Megafon-utgivelsen. Han mener Malik på forbilledlig vis redegjør for «oppfinnelsen» av rasismen, hvor tankegodset kom fra, og årsakene til at dette var viktig å få til – og hvordan de ledende kreftene har argumentert for eugenikk, rasens renhet, og – i vår tid – identitet.

I sin ledsagende Facebook-post til anmeldelsen, anfører Rognlien: «Jeg lot meg overraske gang på gang av de mange sitatene boka gir på hvordan presumptivt ålreite folk har kommet med hårreisende utsagn om rasenes iboende egenskaper og nødvendigheten av å renske ut det uønskede menneskelige materialet. Heldige meg som får lov til å lese bøker av dette kaliber og formidle betraktninger rundt dem til venner og ukjente.»

Forbeholdt de få

I anmeldelsen skriver Rognlien: «Hvordan kan den kristne, europeiske, opplyste og demokratiske kulturen snakke om generelle menneskerettigheter og samtidig piske store befolkningsgrupper til blods, ja, rett og slett utrydde hele folkeslag i koloniene? Kunne man ikke bare gjort slik man alltid har gjort: erobre land, herske og hente ut ressurser? Nei, den ubekvemme, men like fullt uimotståelige tanken om at ethvert menneske har en egen, universell, umistelig verdi, dukket opp. Den var en sunn reaksjon på den tradisjonelle føydale og aristokratiske undertrykkelsen som gjaldt i europeiske land og i USA. Kravet om frihet og verdighet vant fram, men skulle det gjelde alle? Nei, det går jo ikke. Rikdom må være forbeholdt de få og andre må ta strevet og slitet.

Den rasjonelle løsningen ble, ifølge Malik, å differensiere menneskeheten i raser. Dette førte til mye krøll, for selv om det er lett å se forskjell på svart og hvit hud, er variasjonen enorm. Dessuten er det behov for å begrense tilgangen til rikdom også for europeisk underklasse. Dermed må underklassen være genetisk defekt, altså tilhøre en annen rase.» Hele anmeldelsen kan du lese her: https://www.dagbladet.no/bok/sannhetens-triumf/81638922

Rå rasisme

«Jeg kan ikke huske første gang jeg ble banket opp på grunn av hudfargen min.» Slik innleder den britisk-indiske tenkeren og skribenten Kenan Malik boken. Malik vokste selv opp i et 1970-talls-England som var preget av rå rasisme: «Fra jeg kom i tenårene, er det vanskelig å komme på mange dager da jeg ikke var i slagsmål med rasister. Pakibashing («pakkis-denging») var nasjonalsport,» skriver han i boken.
Kenan Malik er i tillegg til sitt forfattervirke også programleder og fast spaltist i The Observer. Han
er opprinnelig utdannet innenfor nevrobiologi og vitenskapshistorie. Som forfatter har han
fokusert på biologiens filosofi og moderne teorier om multikulturalisme, mangfold og rase.

Megafon Forlag AS
Henrik Ibsens gate 28
0255 Oslo
+47 987 65 432
Besøk etter avtale

Org.nr. 931 588 397
Alle rettigheter forbeholdt © 2024 Megafon Forlag AS